Чим утеплити каркасний будинок в ХХI столітті?

2022-12-02

Технологія каркасних будинків в Україні з кожним роком набирає все більшої популярності. Цьому сприяє її простота та рекордно швидкі темпи зведення конструкцій, при відносно скромних, в порівнянні з іншими технологіями, фінансових витратах.

Однак, як і у будь-який інший, у каркасної технології є важлива особливість – якщо неправильно підібрати утеплювач ви і ваші домочадці ризикуєте замерзнути в своєму новому житлі вже найближчої зими. Дана стаття покликана допомогти вам розібратися, чим утеплити каркасний будинок, щоб в зимові вечори не довелося стукати зубами від холоду.

Чим утеплити стіни каркасного будинку: наука чи природа?

Чим утеплити каркасний будинок в ХХI столітті?

Фахівці відрізняють два види утеплювачів для каркасних будинків – штучні (синтетичні) і натуральні (органічні). Давайте ближче ознайомимося з відмінностями утеплювачів, представлених на будівельному ринку України.

Мінеральна вата

Чим утеплити каркасний будинок в ХХI столітті? - Фото № 2

Мінеральна вата – загальна назва всіх волокнистих утеплювачів, які виробляються з мінералів. Основою мінвати можуть бути скловолокно або базальтове волокно.

У зв’язку з тим, що між волокнами мінеральної вати присутній повітряний прошарок – матеріал добре справляється як з, тепло- так і зі звукоізоляцією. Перевагою мінераловатних утеплювачів є стійкість до різких перепадів температур і збереження при цьому власної форми, що позитивно позначається на міцності та надійності будинку.

Відмінністю мінеральної вати на основі базальтових порід від скловати є велика щільність, в слідстві чого базальтова вата більш придатна для утеплення стін (наприклад наша компанія відійшла від застосування скловати для теплоізоляції стін модульних будівель ще в 2012 році, з тих пір ми застосовуємо виключно базальт). Так само базальтові утеплювачі відрізняються більш високим рівнем звукоізоляції в порівнянні зі скловатою.

Мінеральна вата виробляється у вигляді волокнистого матеріалу в формі рулонів або прямокутних щільних плит. Її структуру складають скляні або базальтові волокна, довжиною 10-15 см і товщиною в рази тонше за людську волосину. Мінвата легка і вкрай зручна при монтажі, пожежобезпечна тому що не підтримує горіння, в міру еластична, прекрасно тримає форму заповнюючи собою порожнечі.

Чим утеплити каркасний будинок в ХХI столітті? - Фото № 3

Є у мінеральної вати і недоліки. Вона містить у своїй структурі шкідливі для людини речовини – формальдегіди, хоча в якісних утеплювачах від іменитих компаній на сьогодні їх зміст зведено до мінімуму.

Мінвата на основі скла має свої нюанси – скловолокно легко відщеплюється від плити та може потрапляти на шкіру і в дихальні шляхи людини, викликаючи сильне подраження. Допомагають звести до мінімуму шкоду від попадання дрібних частинок – гідро і пароізоляцiйнi плівки, які також покликані захистити матеріал від попадання вологи.

При виборі матеріалу для утеплення каркасного будинку слід враховувати, що мінераловатні утеплювачі, при попаданні в них води і вологи втрачають теплоізоляційні властивості.

Термін експлуатації мінеральної вати орієнтовно становить 25 років. Потім доведеться робити її заміну.

Пінопласт (спінені полімери)

пенопласт

Пінопласт є одним з найдоступніших і популярних в каркасному будівництві утеплювачів. Цьому сприяють такі аргументи як низька ціна, відмінні теплоізоляційні властивості, а також легкість і зручність при монтажі. Цей матеріал не вбирає вологу, а це дуже важлива якість утеплювача – вам не потрібно застосовувати вологозахисні плівки, що додатково економить час і кошти.
Однак, пінопласт також має і свої недоліки. Даний утеплювач виділяє шкідливі випари при високих температурах, що може негативно позначитися на стані здоров’я мешканців будинку. Листи пінопласту досить крихкі, тому перед монтажем рекомендуємо перевіряти їх на наявність тріщин і відколів.

утепление пенопластом

Шумоізоляційні властивості цього матеріалу програють іншим утеплителям, а з огляду на той факт, що в каркасних будинках утеплювач крім теплоізоляції покликаний заодно і захищати приміщення від сторонніх шумів, це є суттєвим недоліком;

Пінопласт схильний до руйнування гризунами. Часто господарі каркасних будинків, в яких утеплювачем служить пінопласт несуть істотні втрати при проникненні мишей і щурів через підлогу або стіни їхніх осель.

Пінополіуретан

Пенополиуретан

Пінополіуретан виходить шляхом змішування двох рідких компонентів А і Б під впливом повітря, що подається під тиском. В результаті виходить спінений матеріал, яким заповнюють весь вільний простір між стійками каркасного будинку, виступаючі частини потім обрізають. За схожим принципом застосовують монтажну піну. Перевагою матеріалу вважається можливість утеплення конструкцій будь-яких форм і габаритів.

Вартість напилення пінополіуретану товщиною 150-200мм становить від 35 $ до 45 $ за м2. За цю ціну ви отримуєте монолітний утеплювач без щілин і “містків холоду”, при цьому вiн не вбирає вологу, відповідно відпадає потреба в плівках і мембранах.

Ековата

эковата

Ековата на сьогоднішній день заслужила репутацію одного з кращих теплоізоляційних матеріалів. І тому є ряд причин. Вона відноситься до розряду натуральних утеплювачів, складається даний матеріал в основному з целюлози (подрібнена папір), обробленої антисептичним засобом (борна кислота) і антипіреном (бурого).

Складові елементи ековати нелеткі і нетоксичні, в слідстві чого утеплювач не підтримує горіння, не гниє, і чудово справляється з своїми основними завданнями – тепло та звукоізоляція. Так само, екологічності цього утеплювача сприяє відсутність потреби в додатковій укладанні паро- водовідштовхувальних плівок і мембран.

Монтаж ековати в каркас буває двох видів - сухий і вологий

Виробляти утеплення каркасного будинку сухим способом можна вручну, засинаючи матеріал в стіни і утрамбовуючи, з метою досягти потрібної щільності. Можливо задувати спеціальним обладнанням, що дозволяє домогтися необхідної щільності покладених волокон. Недолік “сухого” методу – ймовірність згодом, усадки засипаного матеріалу в перекриттях в слідстві чого освіти так званих “містків холоду”.

Другий спосіб укладання утеплювача в стіни каркасного будинку – так званий “вологий”. Його здійснюють за допомогою спеціальної видувний установки, обладнаної спеціальним ворошителем, більш рівномірно розподіляє ековату попередньо зволожену звичайною водою по стінах і перекриттях каркасного будинку. При цьому целюлозний утеплювач заповнює собою всі ніші і порожнечі, прилипаючи до каркасу за рахунок присутнього в структурі легніна – речовини що додає ековату клейкість. Це запобігає подальшу усадку утеплювача в стінах каркасного будинку.

Важливе правило “вологого” способу – нанесення ековати необхідно проводити зовні, до закриття обшивкою каркасної стіни, а забезпечити цю умову далеко не завжди представляється можливим.

Природні утеплювачі

До природних утеплювачів можна віднести глину, тирсу. пресовану солому, опилкобетон, льноватін, плити з деревини коркового дерева, торф та інші, більш екзотичні матеріали.

Природний утеплювач для каркасного будинку – непогана альтернатива синтетичним матеріалам для обробки як зсередини, так і зовні. Завдяки екологічно чистому складу органічних утеплювачів повністю виключається потенційна загроза для здоров`я і життя людини.
Натуральні теплоізоляційні матеріали, як правило краще синтетичних здатні пропускати повітря, що позбавляє необхідності застосування додаткових вентиляційних систем.

Незважаючи на їхні переваги, в наш високотехнологічний час природні матеріали застосовують для утеплення каркасних будинків все рідше. Пояснюється це не особливо високим, в порівнянні з утеплювачами, отриманими хімічним шляхом рівнем теплозбереження і вологостійкості.
Мабуть, найважливішим недоліком органічних утеплювачів можна вважати трудомісткість і великі витрати часу при їх виготовленні і застосуванні в процесі будівництва. А час, як відомо це гроші!

Наприклад, хоч вартість опілкобітона і дешевше схожих за характеристиками синтетичних матеріалів, утеплення каркасного будинку 9х6м силами одного-двох працівників займе близько 1.5 – 2х місяців в зв’язку з тим, що за одну зміну їм вдасться не більше 2-3х м3 розчину, при тому що для утеплення всього будинку знадобиться не менше 60-70 м3! Тому, рекомендуємо як в старій приказці сім раз відміряти, і тільки потім вибирати матеріал для утеплення свого майбутнього житла.

БлокМодуль - Швидкомонтовані будівлі info@blockmodul.com.ua
вул. Іллінська 12 м. Київ