Каркасний будинок своїми руками

2022-11-21

Будинок своїми руками – глобальна мета для багатьох чоловіків. А до нього, як то кажуть, ще треба посадити дерево та виростити сина. Добре, якщо все в такій послідовності, і відбувається. Тому що сина краще ростити у власному будинку. З садом, зрозуміло.

Каркасний будинок може служити дачею в літній період. А може спочатку проектуватися житловим, всерйоз і надовго. У цій статті ми розповімо про початкові етапи будівництва будинку по каркасної технології.

Каркасний будинок - з чого почати?

Каркасный дом

Перед тим, як купувати матеріали, необхідно створити проект. Сьогодні можна вибрати вже готовий проект каркасного будинку або замовити його, як то кажуть «під себе». І вже маючи проект, всі дозвільні документи від місцевих органів влади, можна приступати до будівництва. Але будувати “каркаснік” поодинці при всьому бажанні, не вийде: потрібні помічники. Нехай навіть в якості підсобників.

Фундамент - основа надійності

фундамент для каркасного дома

Спочатку – фундамент. Каркасний будинок легкий по визначенню. Тому, щоб не городити не дешевий монолітний фундамент, рекомендуємо застосувати оптимальний по співвідношенню ціни, надійності і швидкості зведення – стрічковий. Якщо стрічковий фундамент вам не підійшов з тих чи інших причин, можна вибирати між гвинтовим, столбчатим, і фундаментом з бетонних блоків. Головне, щоб була створена конструкція в просторі рами. На неї зводиться готовий дерев’яний або металевий каркас. Типовий каркасний будинок як правило не будують вище двох поверхів. За метражу такий будинок виходить набагато просторіше середньої міської квартири.

Каркас

Професіонали стверджують, що для дерев’яного каркаса краще дуба немає дерева. Якщо ж немає можливості застосувати дуб, тоді можна використовувати дерево інших порід, але обов’язково добре висушених і якісно оброблених антисептиками. Для стійок краще застосовувати брус розміром 50х150 мм. На нижню обв’язку краще взяти брус 150х150 мм. І ретельно з’єднувати кути: паз – брус, підганяючи елементи таким чином, щоб не було зазорів.

Каркасний будинок своїми руками - Фото № 3

Утеплювач: найважливіше - погода в домі

Каркасний будинок своїми руками - Фото № 4

Принцип конструкції – вертикальні стійки з горизонтальними обвязками. Тому, щоб в будинку взимку було тепло, а влітку прохолодно, все порожнечі між стійками необхідно заповнити теплоізоляцією – матеріалом, основною особливістю якого є низька теплопровідність. Для даних потреб найчастіше використовують мінераловатні утеплювачі товщиною 150-200мм або пінопласт. Це збереже в будинку тепло, що в наш час високих цін на енергоносії вкрай важливо. А внутрішні роботи, так само як і зовнішні, дадуть простір у виборі оздоблювального матеріалу та дизайну будинку.

Повертаючись до утеплення, треба відзначити, що правильно укладати теплоізоляційний матеріал в вільні ніші в стінах ще до того, як каркас почнуть розкріплювати розкосами, без яких дому не обійтися: втрачається жорсткість простору, а це може привести конструкцію до перекосу і навіть зруйнувати її. При будівництві каркаса обов’язково зверніть увагу на те, що необхідно, як мінімум, три раскоса. Для їх виготовлення використовується брус того ж перетину, що і на будівництво всього каркаса.

Це, лише початкові етапи будівництва каркасного будинку. Про новосілля можна буде говорити після монтажу покрівлі, проведення всіх комунікацій і завершення оздоблювальних робіт. Дані етапи ми докладніше розглянемо в наступних статтях нашого блогу.

БлокМодуль - Швидкомонтовані будівлі info@blockmodul.com.ua
вул. Іллінська 12 м. Київ