Каркасні будинки: «за» і «проти»

2023-08-02

Під час війни в Україні зросла популярність модульних будинків. Залишившись без домівки, українці все частіше обирають недорогі, зручні та обладнані всім необхідним споруди. У цій статті розглянемо каркасні будинки, переваги та недоліки цього виду житла.

Модульні будинки — мобільні споруди у стилі «екомінімалізм», що складаються з легких блоків та повністю придатні до проживання. Зведення каркасного будинку «під ключ» триває трохи більше ніж 3 тижні. Після виконання проєктування ми збираємо модулі на виробництві, транспортуємо їх на потрібну локацію та виконуємо монтаж. У результаті замовник отримує затишне житло, що відповідає усім санітарним нормам і не займає багато місця на земельній ділянці.

Цікавить каркасний будинок? «За» і «проти», наведені в цьому матеріалі, допоможуть вам зробити правильний вибір під час пошуку житла.

Каркасний будинок з терасою
Переваги каркасного будинка

Переваги каркасних будинків

  1. Доступна вартість зведення. У перерахунку на 1 кв. м ціна є найнижчою в порівнянні з іншими типами будинків.
  2. Швидкість будівництва. Каркасна споруда збирається та встановлюється приблизно за 22 дні (цей показник залежить від кількості поверхів і площі будинку). Тобто вже за місяць після початку співпраці з нами ви зможете святкувати новосілля!
  3. Енергоефективність. Особливості конструкції дозволяють опалювати лише необхідні на поточний момент кімнати, завдяки чому можна суттєво заощадити. Матеріали, що використовуються в конструкції будинку, дозволяють проживати в ньому впродовж року, прогріваючи приміщення лише у зимовий період.
  4. Простота зведення. Оскільки важкі об’ємні модулі технологією не передбачені, відпадає потреба в спеціальній будівельній техніці, а роботи виконує мобільна бригада. Це суттєво зменшує вартість будівництва.
  5. Легкий фундамент. Мала вага будинку дозволяє підготувати фундамент дрібного заглиблення, що значно зменшить витрати матеріалів і коштів, а також скоротить терміни зведення.
  6. Низька теплопровідність. Судячи з відгуків, конструктивні особливості та сучасні варіанти утеплювачів створюють комфорт взимку і прохолоду в спекотний період.
  7. Приховане проведення комунікацій. Завдяки каркасній технології ще під час зведення будинку в стінах прокладаються спеціальні канали, а в них — електричні кабелі та система вентиляції.
  8. Відсутність усадки. Технологія передбачає застосування сухих модулів і матеріалів, що не змінюють геометрію будівлі та дозволяють одразу здійснювати внутрішні роботи.
  9. Екологічність і безпека. Під час зведення застосовуються натуральне дерево та інші матеріали, що задовольняють санітарним вимогам і є безпечними для людей.
  10. Сейсмостійкість. Особливості конструкції каркасних будинків дозволяють таким спорудам витримувати землетруси магнітудою до 9 балів. Саме тому такий тип будівництва дуже популярний в Японії.
  11. Доступ до внутрішніх порожнин перекриттів і стін. За потреби обслуговування або ремонт комунікацій не складе труднощів.
  12. Можливість зведення в будь-яку пору року. Якщо є залитий фундамент, монтувати каркасний будинок можна хоч взимку, адже «мокрі» будівельні процеси цією технологією не передбачаються. У холодний період року можна зводити каркасні конструкції за температури до -15 °C.
  13. Легкий монтаж/демонтаж. За потреби каркасні будинки швидко та просто розбираються без пошкодження модулів і встановлюються на новому місці.

Тож такі споруди мають безліч переваг, але не варто забувати й про недоліки.

Каркасний будинок, компанія “БлокМодуль”
Переваги каркасного будинку

Недоліки каркасних будинків

  1. Легкозаймистість

Пожежа завжди приносить значні руйнування, але якщо від цегляних будинків залишаються хоча б стіни, то каркасні будинки вигоряють вщент.

Запобігти виникненню пожежі допоможуть ефективні антипірени — спеціальне просочення конструкцій та облаштування протипожежної системи, що цілодобово відстежуватиме позаштатні ситуації. А якщо дотримуватися правил протипожежної безпеки, то плюси каркасних будинків стають набагато вагомішими, ніж цей мінус.

  1. Можливість появи вогкості та грибка

За невірного розрахунку «точки роси» може з’явитися конденсат, а далі — грибок і цвіль, але такий ризик існує лише в разі повної герметизації будівлі. Правильно зведеному та ретельно обробленому антисептиком будинку цвіль, грибок і шкідники не страшні.

  1. Слабка шумоізоляція

Відсутність товстих стін і плит на стелі впливає на рівень шумоізоляції. Покращити ситуацію можна шляхом облаштування на стінах товстого шару утеплювача і монтажу декоративних звукоізоляційних плит.

У яких випадках краще вибрати каркасний будинок

Вагаєтесь, чи варто купувати каркасний будинок? Плюси та мінуси таких споруд ми вже оцінили вище. А ось головними факторами, що можуть вплинути на ваше рішення придбати такий вид житла, частіше за все є:

  • Невеликий бюджет. Найкращий вибір у такому випадку — каркасний будинок, якому властиві всі переваги звичайного цегляного. Технологія забезпечує тепло і комфорт, водночас дозволяючи значно заощадити кошти.
  • Термінова потреба в житловому або офісному приміщенні. Найшвидший та найпростіший варіант — замовити каркасний будинок і готуватися до якнайскорішого переїзду.

Каркасний будинок під ключ

Якісні каркасні будинки від компанії “БлокМодуль”

За багато років роботи наша компанія успішно реалізувала безліч проєктів, застосовуючи лише високоякісні безпечні матеріали. Ми залюбки створимо для вас типову споруду або розробимо будинок за індивідуальним дизайном. Звертайтесь у «БлокМодуль» і реалізуйте свою мрію про власне затишне житло!

БлокМодуль - Швидкомонтовані будівлі info@blockmodul.com.ua
вул. Іллінська 12 м. Київ