Як обігріти битовку: поради та рекомендації

2022-11-17

Битовка призначається для забезпечення комфортних умов проживання на будівельних майданчиках, під час проведення будь-яких монтажних робіт в польових умовах, а також може бути використана в якості невеликого дачного будиночка. Однак, незважаючи на тимчасовий характер подібної конструкції, як і будь-яке інше житло, битовка має потребу в опаленнi в зимовий період. Тому питання, як обігріти битовку, стає досить актуальним з настанням перших холодів.

бытовка

У цій статті ми розповімо про різновиди обігрівальних пристроїв та методів, а також розглянемо переваги і недоліки кожного з них. Сподіваємося, що дочитавши цей матеріал до кінця, ви зможете визначитися зі способом опалення битовки ще до моменту її придбання.

Чим опалювати битовку: види нагрівальних пристроїв

Пам’ятайте! Для опалення будівельних вагончиків слід використовувати тільки таке обладнання, при роботі якого не виникає відкритого вогню.

Найбільш поширеними видами обладнання, що використовується для обігріву побутівок в холодну пору року, є:

-електричні радіатори та електропечі;
-автономні газові нагрівальні пристрої;
-твердотоплівнi печі;
-обладнання, що працює на дизельному паливі.

Давайте більш детально розглянемо особливості кожного з видів перерахованого обладнання.

Електричні опалювальні прилади

электро конвектор в бытовке

Якщо в битовку пiдведено електрику – оптимальним варіантом опалення будівельного вагончика буде електричний конвектор або масляний радіатор. І в тому і в іншому випадку, необхідна потужність пристрою розраховується за формулою – 1 кВт на 10 квадратних метрів площі приміщення, тобто для обігріву битовки стандартного розміру 6х2.5х2.5м знадобиться електроконвектор потужністю 1.5кВт. Також при виборі електрообігрівачів рекомендується звернути увагу на матеріал корпусу, так як деякі недобросовісні виробники використовують для виготовлення тонку сталь, яка при нагріванні тріщить і створює сторонні шуми.
Що стосується техніки безпеки при використанні електричних обігрівачів, то якісні конвектори можна навіть залишати без нагляду, чого не можна сказати про масляні радіатори, візуальний контроль за якими необхідний постійно.

Опалення без електрики

Отопление без электричества

Якщо з яких-небудь причин в битовку неможливо підвести електрику, то опалювати її можна за допомогою таких пристроїв:

-буржуйка;
-солярогаз;
-газовий конвертер

Піч – буржуйка відноситься до найбільш стародавнього і найпростішого способу опалення приміщень. В якостi енергоносіїв, в даному випадку, виступають тверді види палива – дрова чи вугілля. До недоліків даної печі можна віднести досить низький ККД, необхідність постійно підкладати паливо та запах диму в приміщенні.

отопление бытовки

Що стосується солярогаза, то тут, назва говорить сама за себе – як джерело тепла в такому приладі виступає гас або газ. З мінусів використання такого опалювального елементу необхідно відзначити наявність шкідливого для людського організму запаху і необхідність в регулярному провітрюванні приміщення.
Використовувати для обігріву будівельного вагончика газовий конвертер вкрай не рекомендується по причині його вибухонебезпечності. Однак при відсутності інших варіантів опалення, такий спосіб буде компромісним виходом із ситуації.

Висновок

Сподіваємося, що прочитавши цю статтю, ви отримали відповідь на питання, як обігріти битовку і в чому полягають особливості того чи іншого виду обігрівального обладнання. Але, не дивлячись на те, який пристрій ви будете використовувати для опалення вагончика, пам’ятайте, що, перш за все, це безпека. Тому ніколи не залишайте без нагляду обладнання для обігріву щоб уникнути виникнення пожежі.

БлокМодуль - Швидкомонтовані будівлі info@blockmodul.com.ua
вул. Іллінська 12 м. Київ