Який фундамент вибрати для каркасного будинку?

2022-11-17

Незважаючи на невелику (в порівнянні з дерев’яним зрубом або цегляним будинком) вагу, процедура зведення каркасного будинку також передбачає монтаж його фундаменту. А так як попит на спорудження каркасного типу постійно зростає, то у споживачів все частіше виникає питання, який фундамент вибрати для каркасного будинку?

Саме тому наша сьогоднішня стаття буде присвячена найбільш популярних в каркасному будівництві типам підстав, їх конструктивних і експлуатаційних особливостей. Отже, поїхали.

фундамент для каркасного дома

Фундамент для каркасного будинку: типи та характеристики

Перед тим, як ми перейдемо до розгляду особливостей різних підстав для каркасного будинку, давайте перерахуємо найбільш часто використовувані їх варіанти. Так, на сьогоднішній день популярними вважаються такі види фундаменту:

-ленточний;
-вінтовой;
-плітний.

Тепер, розглянемо детальніше кожен з різновидів.

Стрічковий фундамент в каркасному будівництві

Найбільш оптимальним варіантом підстави для каркасного будинку, на думку фахівців, вважається фундамент стрічкового типу, який за формою повторює контури несучих стін будівлі і служить для них опорою.

Залежно від глибини його занурення в грунт, розрізняють:

Який фундамент вибрати для каркасного будинку? - Фото № 2

-мелкозаглубленний, нижня частина якого розташовується на глибині від 0.4 до 0.6 метра від поверхні грунту;

-глубокозаглубленний передбачає викопування траншеї глибиною більше 1 метра. В даному випадку, висота ями обумовлена глибиною промерзання грунту в конкретному регіоні і розраховується індивідуально після консультації з фахівцями.

До переваг стрічкового фундаменту можна віднести:

умовно бюджетну вартість його зведення, високий показник надійності,
-в порівнянні з столбчатимі і гвинтовими фундаментами стрічковий практично зводить нанівець ефект резонирования в каркасних дамах при
пересуваннi людей всередині приміщень.
-готовий (на відміну від пальового варіанту) цоколь.

З мінусів подібної конструкції слід виділити – необхідність монтажу опалубки, досить складну реалізацію при наявності ухилів на ділянцi.

Фундамент під каркасний будинок: гвинтові палі

Такий різновид підстави для будинку являє собою металеві палі, які вкручуються в грунт вручну або за допомогою спеціального обладнання.

До переваг гвинтового фундаменту відносяться:

Який фундамент вибрати для каркасного будинку? - Фото № 3

-відносно невелика вартість реалізації проекту;
-простота установки;
-можливість монтажу на грунтах будь-якого типу;
-лучший варіант при наявності ухилу на ділянці.

З недоліків використання гвинтових паль можна виділити наступні моменти: неможливість обладнання підвалу в будинку з таким фундаментом, додаткові витрати на зведення та утеплення цоколя, неправильний розрахунок фундаменту під каркасний будинок може привести до розгойдування всієї конструкції при сильних поривах вітру.

Плитний фундамент в каркасному будівництві

Який фундамент вибрати для каркасного будинку? - Фото № 4

Даний різновид підстави ми розглянемо на прикладі так званих «утеплених шведських плит», які користуються все більшою популярністю останнім часом.
Який фундамент вибрати для каркасного будинку?

Така конструкція являє собою плиту з бетону (з арматурою і трубами системи «тепла підлога» всередині), яка заливається поверх спеціального пінопласту і подушки з утрамбованого піску.

До плюсів використання даного різновиду фундаменту можна віднести те, що ви відразу отримуєте монолітний фундамент та утеплену підлогу. З недоліків подібної конструкції необхідно виділити її досить дорогу вартість, необхідність залучення кваліфікованих фахівців, складну реалізацію на ділянках з ухилом.

Висновок

Який би різновид фундаменту для каркасного будинку ви не вибрали, пам’ятайте, що всі роботи необхідно проводити строго відповідно до технологічних вимог, що пред’являються до даного виду робіт. В іншому випадку, буде потрібно робити ремонт фундаменту, що, як ви самі розумієте, пов’язане з додатковими фінансовими витратами.

БлокМодуль - Швидкомонтовані будівлі info@blockmodul.com.ua
вул. Іллінська 12 м. Київ