Швидкозводимі будівлі: витоки та подальші перспективи

2022-07-24

Виробництво швидкозводимих будівель досить зріла галузь, що виникла ще на початку XX століття. На сьогоднішній день цей вид строітельства має два широко поширені напрямки:

– швидкомонтуємi будівлі на базі ЛМК (легкі металеві конструкції)

модульні будівлі – їх виробництво та монтаж відбувається на базі блок – контейнерів, кожен з яких, так само, можливо використовувати як окрему конструкцію.

БМЗ-Салун

Першими, хто почав освоювати технологію швидкого та недорогого будівництва по праву можна вважати перших американських переселенців, за часів початку освоєння Дикого Заходу. Насамперед в населеному пункті організовували лісопилку – головний постачальник, всіх матеріалів для споруди полегшених каркасно-щитових будинків прямо на місці.

Розглянувши приклад переселенців з економічної точки зору, Канада теж вирішила скористатися перевагами даної технології. Благо матеріалу у канадців було більш ніж достатньо – густі ліси країни були практично безмежні і тому стали головним сировинним джерелом для побудови швидкомонтованих будівель, адже тоді будували виключно з лісу.

Таким чином, схвалена в 1946 році урядом Канади програма розвитку панельно-каркасного будівництва котеджів виявилася вкрай ефективною, і завдяки її впровадженню рівень життя громадян країни збільшився в рази. Більшою мірою успіх цієї програми було покладено на комплексний підхід: була побудована ціла мережа заводів і фабрик, що займалися виробництвом якісних будматеріалів. Також було організовано іпотечне бюро.

Дивлячись на досвід американців, Європа теж почала придивлятися до даної технології, визнавши її як економічно, так і технологічно досить привабливою. В Америці першими почали будувати панельно-каркасні будинки, тоді як в маси цей метод пішов тільки після закінчення Другої світової війни. Для прикладу можна подивитися на Великобританію, там каркасно-щитові котеджі почали будувати за державною програмою тільки в 1948 році. Уряд провів розрахунки і було прийняте рішення, що таким чином можна швидко і головне не дорого, відновити житловий фонд країни.

Після війни Фінляндія так само, методом швидкозводимого будівництва досить швидко вирішила проблему житла. Хоч ця країна під час війни і не сильно постраждала, але питання про нове житло для 400 тис. переселенців, які прийшли зі країн Радянського Союзу, стояв на першому плані. Для них стали будувати так звані «Будинки для фронтовика», це був спеціальний проект, в якому використовувалася каркасно-засипні технологіi.

Швидкозводимі будівлі: витоки та подальші перспективи - Фото № 2

Так, в Америці та Європі в галузі швидкомонтованого будівництва в першу чергу розвивалося саме будівництво житла. Деревина служила головною сировиною. По-перше, вона була широко поширена на місцевості, що дозволяло будувати швидше, адже не потрібно було довго чекати поставок, а по-друге, дешевизна цього матеріалу залишала всi аналоги далеко позаду.

Після війни США розвивалися швидкими темпами як наслідок, з використання в каркасному будівництві дерева перейшли на метал. Вони стали першопрохідцями в зведенні будівель з металоконструкцій. Як би не жартували над американцями, але треба віддати їм належне, адже вони дійсно вміють вести бізнес з мінімальними витратами.

Перший побудований будинок з металу, який було завезено в Європу, був вироблен американською фірмою Commercial Shearing & Stamping – на той момент, найбільшою фірмою з виробництва гідравлічного устаткування. Таким чином, в 1962 році, фірма вирішила для себе проблему з будівництвом нового офісу в Люксембурзі.

Те, що швидкозводимi будівлі з легких металевих конструкцій міцніше та економічно вигідніше зрозуміли всі. Тому вище згадана компанія вирішила розширити ринок і почати поставки своєї продукції до Європи. Справи пішли вгору дуже швидко, і вже в 1966 році фірма змогла відкрити в Європі свій завод з виробництва БМЗ (швидкомонтовані иодульнi будівлі). Через одинадцять років в цій галузі була придумана і втілена в життя перша європейська технологія – ASTRON. Особливістю даної технології було те, що при її розробці були враховані вади американських розробок.

Швидкозводимі будівлі: витоки та подальші перспективи - Фото № 3

Якщо говорити про недоліки американських БМЗ від Commercial Shearing & Stamping, то він був тільки один. В умовах Америки недолік був непомітний, але ось в щільно населеній Європі він дав про себе знати. Швидкомонтовані будівлі американського виробництва були типовими, мали стандартний розмір, тоді як за технологією ASTRON було можливо випускати на ринок кілька видів конструкцій, з кроком несучих конструкцій від 5 до 12 метрів. А це вже був величезний плюс при будівництві, адже настройку конфігурації під площу ділянки можна було міняти самостійно.

У наші дні вже весь світ застосовує технологію каркасного будівництва або модульної збірки при зведенні складських, офісних, спортивних або інших приміщень. Ця галузь на даний момент найперспективніша, адже крім безсумнівною економічної привабливості вона надає масу можливостей для реалізації як внутрішнього, так і зовнішнього оформлення.

Крім промислових будівель швидкомонтовані будівлі, засновані на ЛМК технології або модульної, потихеньку освоюються і в житловій сфері. Нові оздоблювальні матеріали в зв’язці з такими технологіями дають можливість будувати естетично привабливі будинки і котеджі висотою до шести поверхів, Їх характеристики можна назвати практично ідеальними: пожежна безпека, сейсмостійкість, екологічність, а так само відмінна звуко- і теплоізоляція.

Швидкозводимі будівлі: витоки та подальші перспективи - Фото № 4

А що ж наше вітчизняне будівництво? Складно зрозуміти, чому ті, передові технології, які використовуються в інших країнах, у нас так повільно розвиваються. У більшості країн обсяг будівництва БМЗ майже 6-9 млн. Тонн ЛМК, обороти популярності набирає будівництво модульних житлових приміщень. А у нас, в Україні, ці показники, на цьому тлі практично на нулі. Досі в нашій країні блок-контейнери сприймаються більшістю тільки як побутівка, хозблок або як тимчасова конструкція.

Україна, в силу історичних традицій звикла до капітального будівництва. Можна запитати будь-якого українця про швидкомонтовани будинки і кожен другий скаже, що каркасний будинок ненадійний і завалиться як «картковий будиночок» від легкого пориву вітру. Інша справа наш кам’яний або дерев’яний будинок, він будь-яку бурю витримає. Якщо запитати будь-якого бізнесмена, то з економічної точки зору він підтвердить, що БМЗ ефективний, але будинок собі чомусь така людина все одно будує по капітальної технології.

А адже в країні зараз просто катастрофічно не вистачає житла, не елітних пентхаусів, а саме житла для простого населення. Внаслідок цього існують положення та напрацювання в застосуванні технологій БМЗ в рамках впровадження національного українського проекту «Доступне житло». Галузь швидкомонтованих будівель, як в промисловому, так і в житловому масштабі, тільки починає своє зростання в Україні, очевидно, продовжить його, зростаючими темпами.

БлокМодуль - Швидкомонтовані будівлі info@blockmodul.com.ua
вул. Іллінська 12 м. Київ