Який каркас для модульного будинку краще: дерев'яний або металевий?

2022-10-10
Який каркас для модульного будинку краще: дерев’яний або металевий?

Переваги модульних ЛСТК будівель перед будинками з цегли та ЖБК очевидні – простота та швидкість збірки, доступність основних матеріалів, можливість формування начинки сендвіч панелей на власний розсуд, надійний захист від кліматичних перепадів і різного роду негоди, а також можливість в будь-який момент демонтувати будівлю, перевезти її складові та змонтувати на іншому місці.

І все, здавалося б, просто: бери та будуй. Однак ті, хто обирає будинки з модульною конструкцією, стикаються з найголовнішим питанням: який вибрати каркас, з металу або з дерева?

За статистикою переважна більшість людей віддає перевагу металевим трубам і профілям. Але чим ці види каркасів якісно відрізняються між собою? І що ж насправді робить модульні будинки з металевим каркасом такими популярними? Давайте розбиратися разом.

Чому дерев'яний каркас все ж поступається металевому?

На перший погляд каркас для будинку, виконаний з дерев’яних брусів, виглядає монолітом, але це лише на перший погляд. Міцність дерева на вигин куди нижче металевих труб, що не дозволяє зводити будівлі висотою більше 1-2 поверхів на дерев’яному каркасі.

Крім цього, навіть з надійною ізоляцією дерево пiд впливом часу веде. Під дією сезонної різниці температур і вологи деревина розсихається, підгниває або розшаровується, втрачаючи свою міцність і надійність.

Для більш-менш тривалого терміну життя дерев’яного каркаса потрібен ретельний підбір деревини та її просочення, що прямо відображається на кінцевій вартості споруди. У підсумку ми маємо вкрай вразливий до зовнішнього впливу недешевий каркас, який навіть при найсприятливішому розкладі не дотягне до мінімального терміну життя каркаса з металевих профілів.

Якщо ж розглядати металевий каркасний будинок, то у нього маса сильних сторін.

ТОП 5 Переваг будинку з металевого каркаса:

каркас для модульного дома

1 Неймовірна зносостійкість та міцність. Високоякісна сталь, з якої виготовлений такий каркас, не схильна до іржавіння і деформації. Завдяки цьому, будинок на металевому каркасі витримує не тільки ураганні пориви вітру, шквальні грози і сильні зливи, але також високі статичні та динамічні вагові навантаження.

2 Максимальна надійність з’єднань. Металеві профілі скріплюються в цілісний каркас за допомогою зварки, що забезпечує найвищу міцність кутових з’єднань, недосяжну в разі застосування дерев’яних балок.

3 Широкі можливості для планування. З огляду на жорсткість металевих конструкцій і колосальну несучу здатність сталевого профілю, використовуваного як каркас, можна з легкістю звести великий торговий павільйон без внутрішніх опор і міжкімнатних перегородок, а також будівлю висотою до 3-х поверхів, що практично нездійсненно у випадку з дерев’яним каркасом.

4 Вражаючий температурний діапазон. В межах -40 +40 градусів за Цельсієм модульні будинки зі сталевим каркасом, оснащені внутрішнім наповнювачем з екологічно чистої мінеральної вати або базальтового волокна не промерзають і не перегріваються, створюючи при цьому найбільш сприятливий для роботи і відпочинку внутрішній мікроклімат.

5 Найбільша пожежна безпека. Тут все просто: чим менше в будинку дерева, тим менше ймовірність загоряння. А оскільки монтаж будівель на металевому каркасі передбачає мінімум дерев’яних конструкційних елементів, то ризик виникнення пожежі фактично зводиться до нуля.

Підсумок

Таким чином, провівши порівняння каркасів, стає зрозуміло, що профільний метал дасть сто очок фори будь-який, навіть самої міцної деревині. Так що якщо Ви хочете, щоб гроші були вкладені в будівництво модульного будинку з найбільшою ефективністю, а сам будинок без проблем простояв довгі роки – однозначно рекомендуємо дивитися в бік металевих каркасів.

БлокМодуль - Швидкомонтовані будівлі info@blockmodul.com.ua
вул. Іллінська 12 м. Київ